Látássérült paralimpikonok


A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.

látvány helyreállítása könyv szemhéj klinika rövidlátás kezelésére Makhachkala-ban

Hazai és nemzetközi klasszifikáció A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául egy speciális vizsgálat szolgál.

A klasszifikáció laboratóriumi mérések, orvosi kutatómunka alapján kidolgozott, sportág specifikus, nemzetközi standardokra épülő a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által szabályozott eljárás.

A kategória besorolásokat erre specializálódott szakemberek látássérült paralimpikonok látássérült paralimpikonok Magyarországon, mint nemzetközi szinten.

Tudja, mennyi a paralimpikonok csúcssebessége?

Minden sportág más módon építette fel a kategorizálási rendszerét. A sérültség mértékét számmal és betűvel általában az adott sportág nemzetközi rövidítése jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más sérültségi szintet jelent.

Swimming Men's 100m Backstroke - S6 Final - London 2012 Paralympic Games

Egyes sportágakban a besorolás könnyen nyomon követhető, látássérült paralimpikonok erőemelésben nincsenek is sérültségi kategóriák. Látássérült paralimpikonok szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között látássérült paralimpikonok.

szűkül homályos látás hogyan lehet megvizsgálni a látást

Amennyiben a sportoló egészségi állapotában tartós változás következik be, kérheti a kategóriájának felülvizsgálatát. Ehhez szükséges rendelkezni az állapotromlását igazoló orvosi dokumentációval és részt látássérült paralimpikonok vennie egy újabb kategorizáló vizsgálaton.

presbyopia hyperopia miért van szükség karotinra a látáshoz

A sportoló végleges kategóriáján csak az illetékes szakértői bizottság módosíthat. Minden szervezet más klasszifikációs rendszert dolgozott ki.

ami jobb a látáshoz emberi látás 45 éves

Mivel a klasszifikáció folyamatosan fejlődő terület, igyekeznek minél átláthatóbbá tenni a sérültségi csoportokat és egyenlő feltételeket teremteni. Az első nemzetközi verseny előtt Európa-bajnokság, világbajnokság, világkupa-verseny minden sportolónak szükséges részt vennie klasszifikációs vizsgálaton, amely során megkapja a számára megfelelő kategóriát, majd a verseny során megfigyelik a klasszifikáló szakemberek és látássérült paralimpikonok azt.

A nemzetközi klasszifikáció előfeltétele a választott sportág szakágvezetőjének javaslata és egy éven belüli hazai kategória vizsgálaton szerzett kategória megléte.

áfonyás látókapszulák a rövidlátás milyen betegség

A paralimpián csak végleges nemzetközi kategóriával rendelkező mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.