Vizuális funkcióvizsgálat


Ennek jelentése vizuális kiváltott potenciál, azaz olyan elektromos aktivitás, amit előre meghatározott látványinger idéz elő az agyban.

vizuális funkcióvizsgálat

vizuális funkcióvizsgálat Ezzel a módszerrel nyomon követhető a szemből kiinduló, és a látvány feldolgozásért felelős agyi területekhez érkező idegi jelek látás-helyreállító tabletta. VEP vizsgálatot olyan látászavarok esetén végeznek, amelyek a vizuális funkcióvizsgálat a koponya hátsó felén lévő agykérgi területekig futó látóideg károsodásaira utalhatnak.

Ilyen zavar a kettős látás, a homályos látás, a látótér-kiesés, a spontán felvillanó fények észlelése, a színérzékelés megváltozása.

Ezeknek a tüneteknek a leggyakoribb oka a látóideggyulladásaminek kimutatására a VEP vizsgálat a legérzékenyebb és legpontosabb eljárás, mindamellett, hogy lényegesen olcsóbb is, mint egy MRI vizsgálat. Ugyanakkor a VEP óriási hátránya, hogy mivel nem tárja fel a zavar anatómiai hátterét, csupán a károsodott funkciót teszteli, ezért téri felbontása igen korlátozott.

Innovatív módszerek Az edzéstervezésben

Ez azt jelenti, hogy például egy homályos látás esetén maximum azt tudja igazolni, hogy a látásromlást demyelinizáció okozza körülbelül a látópálya hátsó részében, de a probléma pontos helyét nem fogja tudni megmondani. Az más kérdés, hogy egy SM-ben fellépő relapszus esetében nincs is szükség olyan pontos lokalizációra, mint amire az MRI képes.

Hogyan fest a VEP vizsgálat a gyakorlatban? A gyakorlatban a vizsgálat úgy néz ki, hogy az asszisztens a páciens hajas fejbőrére kettő vagy négy darab 1 cm átmérőjű elektródát ragaszt.

A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik. Jelen dokumentum a jogszabály 1. A teljes jogszabály nyomtatásához valássza a fejlécen található nyomtatás ikont!

Ezek nem alkalmasak áram kibocsátására, csupán az idegsejtek elektromos aktivitásának valós idejű regisztrálását végzik. Ezután vizuális funkcióvizsgálat beteg nyugalmasan ülve, lehetőleg mozdulatlan pozícióban, egy csendes és elsötétített helyiségben egy monitort néz.

First Level Navigation

A monitor képernyőjén egy sakktábla-mintázat fekete-fehér váltakozását kell egyetlen vizuális funkcióvizsgálat fókuszálva nézni lásd a mellékelt videót. Ez a villogás ingerli a látópályát, ami mikrovolt erősségű elektromos aktivitásváltozást eredményez. Az aktivitásváltozást az elektródákon keresztül regisztrálja a számítógép. A bal és jobb szem vizsgálata külön-külön történik. Maga a mérési szakasz vizuális funkcióvizsgálat 10 percig tart. A mérés befejeztével az asszisztens a páciens fejbőréről letörli az elektródák rögzítésére szolgáló pasztát.

Kategóriák

A vizsgálat nem jár fájdalommal, és semmilyen mellékhatása nincsen. Mit lehet ebből megtudni? Az eredményeket nem szemész orvos, hanem neurológus értékeli ki, hiszen a módszer nem a szem betegségét, hanem az idegrendszer zavarát vizsgálja.

vizuális funkcióvizsgálat

A VEP azt méri valós időben, hogy mennyi ideig tart, amíg a látvány a szemből eljut a látvány feldolgozásáért felelős agyi területekhez a látóidegen keresztül. Sclerosis multiplexben például a látóideg demyelinizációja vizuális funkcióvizsgálat az idegi jel továbbjutását, ami abnormális eredményeket szül a VEP vizsgálatban.

Sőt, mivel a VEP vizsgálat akár panaszmentes SM beteg esetében is pozitív lehet, a vizuális funkcióvizsgálat alkalmas a szubklinikai tünetek kimutatására is. Ugyanakkor egy normális és egészséges VEP eredmény arra jó, hogy kizárja a látóideg érintettségét, és ezzel további vizsgálatok felé terelje a beteget.

A látóideg károsodását a P1 hullám abnormalitása mutatja a legmegbízhatóbban.

Second Level Navigation

A P1 onnan kapta a nevét, hogy pozitív polaritású, és körülbelül milliszekundummal az inger bemutatása után jelenik meg emiatt nevezik Pnak is.

A P1 hullám késéséből azaz latencia-növekedéséből illetve ellaposodásából azaz amplitúdó-csökkenéséből lehet következtetni a látóideg károsodására.

A vizuális funkcióvizsgálat késése az idegi jel akadályozott, lelassult haladására utal, ami a demyelinizáció bizonyítéka l. A hullám ellaposodása illetve alakjának kóros elváltozása a végleges axonveszteség jele l. Hol van a lézió?

vizuális funkcióvizsgálat

A szemből az agy felé kilépő bal és vizuális funkcióvizsgálat látóideg nervus opticus részlegesen keresztezi egymást, majd innen látókötegként tractus opticus folytatják útjukat az agykéreg felé lásd a mellékelt képet. A részleges átkereszteződésnek köszönhetően a VEP vizsgálat során arra is fény derül, hogy az idegpálya károsodása hol történt: ha a P1 abnormalitás csak az egyik szem vizsgálatakor vizuális funkcióvizsgálat meg, akkor a probléma a kereszteződés Vizuális funkcióvizsgálat keresendő pre-chiasmalis lézió ha a P1 rendellenessége mindkét szem vizsgálata során, ám csak a bal vagy csak a jobb látótérben jelenik meg, akkor a károsodás a kereszteződés UTÁN történt post-chiasmalis lézió ha a látás zavara mindkét oldalon, de csak a külső, halánték felőli látóterekben regisztrálható, a lézió éppen a kereszteződést érinti Összegzés A VEP vizsgálat egy igen hasznos és költséghatékony módszer a látópályán futó idegi jelek sebességének tesztelésére.

vizuális funkcióvizsgálat

Felhasznált anyagok.