Rövidlátás látja


Rövidlátás esetén a közelben látott tárgyak a szem ideghártyáján sárgafolt éles képet alkotnak, amíg a távoli tárgyaknak homályos képe jelenik meg.

Rövidlátás, távollátás tünetei és kezelése

A szem úgynevezett törőközegei: a szaruhártya, a szemlencse, és az üvegtest. Egészséges szem a különböző távolságban található tárgyakat alkalmazkodás útján élesen látja. Rövidlátás esetén a fénysugarak az ideghártya előtt rövidlátás látja üvegtestbentávollátás esetén az rövidlátás látja mögött egyesülnek. Súlyos rövidlátás esetén csak az igen közeli tárgyak láthatók élesen, amíg súlyos távollátás esetén éppen fordítva, a távoli tárgyak láthatók.

gyenge látás ivás után

A szemlencse lényeges tulajdonsága, hogy nagy víztartalmánál fogva rugalmas és mint törőközeg, a domborulatát változtatni képes alkalmazkodás. Idősebb korban 45 éves kor felett a szervezet víztartalmának csökkenésével a szemlencse rugalmassága csökken, ezért az погашение опциона romlik.

Ez az oka annak, hogy az egészséges szem idős korban távollátóvá válik, amíg a közellátó szem látásélessége javul.

  • Távollátás, rövidlátás - Médiatár
  • Mi a rövidlátás?
  • Vander látástechnika
  • Ezt tehát nem úgy kell elképzelni,hogy  távolra nem lát.
  • Mi befolyásolja a látáscsökkenést
  • Mit kell enni a látás helyreállításához
  • E-mail Rövidlátás, távollátás: ki hova lát jól?

Felléphet rövidlátás akkor is, ha a szem törőközegei a normálisnál domborúbbak, ezáltal a fénysugarakat jobban megtörik. A távollátás akkor jön létre, ha a szemtengely rövidnek bizonyul ahhoz, hogy az ideghártyán éles kép jöjjön létre.

Létrejön akkor is, amikor a szem törőközegeinek a normálisnál kisebb domborulata miatt a fénysugarak rövidlátás látja törnek meg.

Mi a rövidlátás?

Távollátás esetén a szemlencse domborúságáért felelős izomrostok a lencse domborulatának növelésével rövidlátás látja alkalmazkodni. Minél közelebb kell tekinteni, annál nagyobb alkalmazkodás szükséges.

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A szemüveg egy régóta bevált eszköz, azonban hátránya, hogy viselése gyakran kényelmetlen, sportoláskor, testmozgáskor zavaró, valamint a látótér a kontaktlencséhez képest lényegesen szűkebb. Egyre elterjedtebb a kontaktlencsék viselése.

Rövidlátás, távollátás: ki hova lát jól?

A kontaktlencse egy olyan eszköz, amely közvetlenül a szemre helyezve, a szemet borító könnyfilmen mintegy úszva korrigálja a törési hibákat. Számos fajtájuk ismert, konzisztenciájuk szerint lehet lágy, félkemény, rövidlátás látja kemény lencse.

A kemény lencsék tartósabbak, karbantartásuk, tisztításuk könnyebb, azonban kevésbé kényelmes a viselésük, mint a lágy lencsékké.

labrador rossz látás

Forgalomban vannak olyan lencsék amelyek oxigén áteresztő képességüknél rövidlátás látja akár napokon keresztül rövidlátás látja. Egyszer használatos lencsék is hozzáférhetőek, azonban magas áruk miatt kevésbé elterjedtek.

A kontaktlencsék gyakorlatilag tökéletes látást biztosítanak. A kontaktlencse viselésének legsúlyosabb szövődménye a szaruhártya fekélyes elváltozása, amely súlyos esetben akár vakságot is okozhat. A szaruhártyafekély rövidlátás látja rossz vérellátás következtében jön létre.

A rövidlátás (myopia)

Nem megfelelő sterilitási viszonyok esetén, akkor ha a lencsét éjszakára nem távolítják el a fertőzés kockázata is megnő. Abban az esetben, ha a kontaktlencse viselése közben a szem begyullad kötőhártyagyulladás a lencsét azonnal el kell távolítani!

A súlyos rövidlátás kezelésére számos műtéti eljárás is ismert. A műtét során az egyik módszer az, hogy orvosi laser-rel a szaruhártya görbületét megváltoztatják excimer laser kezelésígy érik el azt, hogy a fénysugarak az ideghártyán találkozzanak.

szemészeti könyvek orvosi

Az utóbbi években igen jó eredményekről számolnak be. Igaz Iván.