Látássérülés megszerzése


összekapcsolja a vak vagy gyengénlátó felhasználót az ép látású operátorral,

Az EFOP A projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel jussanak magas látássérülés megszerzése internet alapú segítő szolgáltatáshoz. A távszolgáltatás okoseszközökről egyaránt folyamatosan elérhető lesz az év látássérülés megszerzése napján.

befolyásolja a rövidlátást mi a látás mínusz 1

A kétéves projekt utolsó hónapjában zajló nyilvános tesztidőszak során a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat és fejlesztési ötleteiket a projekt megvalósítóival. Országszerte látássérült személy kap a Távszem használatára alkalmas készüléket.

két látórendszer 40 látás mennyi mínusz

A távolból helyettünk látnak majd — Elindult a Távszem projekt Három konzerv közül vajon melyik a kukorica, a bab és a borsó? A harisnyám fekete, de vajon szivecskés-e, vagy pöttyös?

Milyen színű nyakkendő illik egy halványkék inghez? Látássérülés megszerzése jár le a felvágott? Mit mutat a villanyóra? Mit írnak a postai értesítőn?

Partnerünk a maiskola.hu

Csupa mindennapos kérdés egy háztartásban, amire az, akinek nincs baj a látásával, gond nélkül tudja a választ. Aki viszont vak vagy gyengénlátó, annak komoly nehézséget, netán kínos szituációt is okozhat akár csak egy is közülük.

távollátás messze lát munka irányai látássérülés esetén

Egy két látássérülés megszerzése emberből álló háztartásban naponta számtalan olyan információra van szükség, aminek megszerzésére az érintettek látássérülés megszerzése a legmodernebb segédeszközök használatával is csak korlátozottan képesek.

A színfelismerő megmondja, hogy fekete a harisnya, de egy temetésre mégse lehet elmenni olyanban, amin apró piros szívecskék vannak. Ugyanígy fel lehet ismerni egy ing és egy nyakkendő színét, de azt még ekkor sem feltétlenül lehet tudni, hogy az egyik csíkos, míg a másik pöttyös.

 • 100 százalékos nézet
 • A fórum elutasítja a látást
 • Normális látás csecsemőben
 • Távszem - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
 • 5 évtizede a látássérültek rehabilitációjáért | Kárpátok Alapítvány - Magyarország
 • Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem - Távszem

A postai értesítőt be lehet szkennelni, de látássérülés megszerzése postás kézírását sajnos a karakterfelismerő sem fogja tudni látássérülés megszerzése. Segítségért videótelefonálhatunk egy rokonunknak vagy ismerősünknek, ha egyáltalán elérjük, de lehet, hogy munka vagy családi program közben zavarjuk meg. A szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető lesz A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egy olyan távsegítő alkalmazás kifejlesztésére és az ehhez kapcsolódó internet alapú szolgáltatás elindítására nyert el közel millió forint támogatást, ami ezeknek a mindennapi nehézségeknek a megoldásában segíti majd a felhasználókat.

Távoli jogi tanácsadás

A Távszem alkalmazás egy okostelefon vagy táblagép segítségével kapcsolja össze a vak vagy gyengénlátó felhasználót az ép látássérülés megszerzése operátorral, aki a távolból, a látássérült személy okos eszközének kamerája segítségével lát majd helyette látássérülés megszerzése szóbeli kommunikációval segíti a számára szükséges információk megszerzését.

Azaz megmondja, milyen színű és mintájú a harisnya vagy a nyakkendő, felolvassa a postai értesítőt vagy az élelmiszer nevét, összetevőit és lejárati dátumát, stb. A Távszem szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető lesz a látássérült felhasználók számára, akik közül nyolcszázan okostelefonhoz is jutnak majd a projekt támogatásával.

myopia edzés fekete-fehér látású férfi

A készülékek az MVGYOSZ tagegyesületeinek látássérült tagjai között kerülnek kiosztásra, de természetesen bárki más is igénybe veheti majd a szolgáltatást a saját okostelefonján keresztül, az alkalmazás ingyenesen letölthető lesz. Tréning A két évig tartó Távszem projekt nyitóeseményére Az alkalmazás működéséről és a szolgáltatás lényegéről Dr.

A fejezet tartalma

Nagyné Berke Mónika, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta a nagy számban megjelent érdeklődőket. Elmondta, hogy a távsegítséget olyan operátorok biztosítják majd, akik egy órás komplex képzésen sajátítják el a szolgáltatás magas színvonalát és az ügyfelek személyiségi jogainak látássérülés megszerzése garantáló készségeket és tudásanyagot.

A felkészítés folyamán érzékenyítő tréningen is részt vesznek majd a jelentkezők, de olyan praktikákat is el kell majd sajátítaniuk a gyakorlatban, hogy például hogyan magyarázzák el egy látássérült ügyfélnek, hogy merre és hogyan irányítsa a telefon kameráját az általa látni kívánt dologra.

 • Lehetséges-e magad helyreállítani a látást?
 • Ha a látás az életkor miatt romlik
 • Rövidlátás kezelési módszerei
 • Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete
 • Egyre több digitális szolgáltatás segíti a látássérültek mindennapjait | rovento.hu
 • Webnővér - Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A projekt sikeres megvalósítását tagegyesületenként egy-egy mentor is segíti majd, az ő feladatuk lesz az okostelefonok és a Távszem alkalmazás használatának betanítása az azt igénylő vak és gyengénlátó egyesületi tagok részére. Az operátorok és mentorok alkalmazásával a Távszem projekt közel 50 munkahelyet is teremt elsősorban megváltozott látássérülés megszerzése álláskeresőknek.