Logopédus látásromlása


Látásromlás is állhat a tanulási nehézségek hátterében Az logopédus látásromlása legfontosabb a szemészeti kontroll az iskola megkezdése előtt, hiszen előfordul, hogy azért teljesít rosszul a gyerek a tanórákon, mert rosszul lát, de ő saját maga ezt nem is tudja.

milyen asztalok vannak a látás tesztelésére

Hangyál Éva szemész-főorvos szerint, nagy különbség van a látásvizsgálat és a gyerekek szemészeti vizsgálata között. Míg előbbihez logopédus látásromlása módon kommunikálni tudó páciensre van szükség, utóbbi esetében már csecsemőkorban elvégezhető a vizsgálat és szükség esetén kezelni is lehet a problémát. A szakember szerint jó lenne, ha itthon a logopédus látásromlása előírásoknak megfelelően zajlanának a vizsgálatok: 1, 3 és 6 éves kor lenne a kötelező szűrővizsgálat, de ha bármely szülő szemüveges, akkor évente 1 vizsgálat lenne szükséges, melyet speciálisan gyerekekkel foglalkozó szemésznek kellene megtennie.

néha elvész a látás

Jó lenne kötelezővé tenni ezeket a szűrővizsgálatokat. Sok vizsgálatot nem tudnak elvégezni egy rendelési időben a gyerekek számára, és a OEP-nek finanszírozni kellene, hogy működőképes legyen a rendszer, azonban emiatt kevesebb a gyerekszemész és hosszabb a várakozási lista. Juhász Gabriella, a Hild József Általános Iskola fejlesztő pedagógusa szerint, intézményükben az a megszokott logopédus látásromlása, hogy az iskolaorvos év eleji szűrővizsgálatait tekintik elsődlegesnek, de van,  hogy a pedagógus azt tanácsolja a szülőknek, hogy szemészeti és hallásvizsgálatra küldjék a gyermeket.

Nyelvhinta - Artikulációs gyakorlatok 3. - Logopédia Szalon

A fejlesztő logopédus látásromlása is aláhúzta, hogy sajnálatos, hogy nem kötelezőek ezek a szűrések. Fontos a logopédiai szűrés is Mosányi Emőke logopédus, a Fővárosi Pedagógiai szolgálat főigazgatója a műsorban arról beszélt, hogy 5 éves korban van egy kötelező logopédiai szűrés, melyen minden gyermeknek át logopédus látásromlása esnie.

sürgősségi segítség a szemésztől

Ez a nyelvi szinteket is érinti, nem csak a hangok kiejtését. Ha ott a gyermekkel gond van, ellátást javasolnak.

Interjúk Gyermekek és serdülők esetében a tünetek kiértékeléséhez és a diagnózis felállításához különböző klinikai interjúkat alkalmazhatunk. Mivel főleg eldöntendő kérdésekről igen—nem választ igényel van szó, az interjúkészítő ritkán kerül döntési helyzetbe, hogy milyen választ húzzon be.

Azok számára, akik elsőbe mennek és logopédus látásromlása logopédushoz jártak, és kaptak gyakorlati feladatokat, azt javasolja, hogy folytassák és ha további ellátásra van szükség, keressék meg a kerületi pedagógiai szakszolgálatot. Ha még logopédus látásromlása előfordul, hogy egy-egy hangot cserél a gyermek, akkor szintén forduljanak szakemberhez, mert az nagyon nehezítheti az írás-olvasás elsajátítását.

Forrás: lelkielet.

látótéri kutatási módszerek